Välkommen till Utland Invest > Grekland > INFORMATION > Klimat
Search
× Search
den 24 januari 2021

  KLIMAT

  Grekland ligger i det tempererade klimatbältet på gränsen till det subtropiska. Medelhavsklimatet är dominerande i de sydligare delarna av landet och på öarna. Detta medför stora variationer i temperatur och nederbördsmängder, just på grund av de regionala typografiska förhållandena som landet har att erbjuda.

  Kusterna och de lågt liggande delarna av Grekland har långa, varma och torra somrar samt milda vintrar med väldigt lite nederbörd. Bergsområdena med löv- och barrskogar har ett tempererat behagligt klimat. Aten har en medeltemperatur som ligger på 17,9 °C och i tillägg ett lågt årligt nederbörd på 407 mm. Den varmaste månaden är juli då genomsnittstemperaturen ligger på 28,8°C. Den kallaste perioden infinner sig i januari med 8,6 °C.

  Om sommaren kan man känna den varma livas-vinden från Sahara som gör att temperaturerna åker upp emot 40 °C, i sydligare delarna av Grekland.  Meltemi-vinden kallas den som för in kyligare luft från nord. Sommartemperaturen i arkipelagen är normalt något lägre då det råder blåsigare förhållanden i det Egeiska havet.

  Klimatet I Grekland
  Det finns en anledning varför Grekland är ett sådant populärt land när svenskar planerar sin semester. Av 365 dagar har Grekland 300 soldagar och oavsett var i Grekland du befinner dig så är du aldrig så långt från havet.

  Grekland består av fastland, halvö, och tusentals öar med medelhavs väder med ett kyligare norr där det ibland kommer snö. Grekland är berömt för sina vackra stränder och många av öarna är härligt gröna. Dock finns det mycket berg i landet och tre fjärdedelar av fastlandet består av just berg. Greklands öar är toppen av en bergskedja som en gång i tiden satt ihop med fastlandet men nu är öarna det som finns kvar. Den största bergskedjan i Grekland heter Pindosbergen och är 160 kilometer lång. Högsta berget är Olympos på 2 985 meter. Det är på de högre topparna i norr som snö och is är vanligt. Vulkanutbrott finns också även om det inte är direkt vanligt. Då och då inträffar det även jordbävningar.

  Vanligtvis är vädret i Grekland torrt och varmt, vilket har lett till att många växter har utvecklat sig själva för att klara dess klimat. Det torra klimatet har på senare år orsakat problem för befolkningen då stora bränder har brutit ut. Det torra klimatet har även gjort att befolkningen anpassat sig och odlat det som går att odla, olivträd och fruktodlingar är mycket vanligt. Även kryddor som timjan, salvia och oregano växer fritt i landet. Klimatet har även påverkat djuren och det finns djur på grekland som bara finns där och ingen annanstans. Ett sådant djur är agrimigeten som hittas på Kreta. Det finns även mer otillgängliga delar av Grekland där djurlivet blomstrar och där man kan hitta så skilda djur som vildsvin, björnar och getter. Det finns även skogsreservat dit fågelskådare beger sig för att titta på några av de över 350 olika fågelarterna som finns i landet.

  Klimat
  Klimatet på Kreta är tempererat Medelhavsklimat. Vintern är mild och regnig, medan sommaren är varm och torr. Den regniga perioden börjar i slutet av oktober, och håller i sig till mars. Snö är extremt sällsynt vid kustområdena på Kreta. Vintern i bergsområdet kan bli väldigt kall med mycket snö. På toppen av berget Ida och i Vita bergen ligger snön kvar till slutet av juni.

  Våren
  Under våren, mars till maj känns Grekland fräscht och inspirerande, det är något mer nederbörd än under sommarhalvåret men värmen har börjat leta sig in i hela landet. Detta skapar en idealisk tid att gå ut på upptäcktsfärd mot djur och natur. I de södra delarna av Grekland har temperaturen vid det här laget redan letat sig upp en bit över 20 grader sträcket.

  Sommaren
  De södra delarna av Grekland har långa, torra somrar med mycket lite nederbörd. Under juli-augusti sveper de svala “Meltemi-vindarna” in från norr och omvandlar den annars så stekande sommarhettan till en behaglig värme. Badtemperaturerna ligger strax under lufttemperatur och de populära badstränderna blir fulla av liv. Temperaturerna under sommarhalvåret ligger mellan 30-35 grader något varmare i söder och något blåsigare längs kusterna och i ö-världen.

  Hösten
  I slutet av september och i början av oktober lämnar sommarturisterna Grekland och de lägre temperaturerna börjar sakta men säkert smyga sig in i landet. I slutet av oktober ligger temperaturen på dryga 20 grader men solen värmer fortfarande och skapar sköna ljumna kvällar. I söder är det varmare medan man i norra Grekland börjar förbereda sig med en tjockare tröja och med strumpor i skorna. Det som många svenskar älskar är höstdagarna som är få i Sverige men i Grekland varar de i veckor.

  Vintern
  Vintern i Grekland är torr och sval, vid kusterna kan det blåsa upp ordentligt. I södra Grekland är vintertemperaturen sällan under 16 grader medan de norra delarna får det svalare med runt 7 till 12 grader. I norra och västra Grekland har med detta kompenserats med vackrare landskap och grönare omgivningar. Kylan runt Medelhavet är inte alls som den svenska som biter sig in i själen, utan med de rätta kläderna får man en behaglig vinter.


   

  Klimat Kreta

  Månad

  J

  F

  M

  A

  M

  J

  J

  A

  S

  O

  N

  D

  Temp snitt

   12

   13

  16

   16

   20

   23

   25

   26

   23

  19

  14

  13

  Dagtemp max

  15

   16

   18

   20

  22

   25

   28

  28

  26

  22

  19

  16

  Natttemp min

   9

   10

   11

   13

   14

   20

  20

   20

   19

   16

   13

  10

  Soltimmar/dag

   6

   7

   9

   9

  10

  12

  12

   12

   9

   6

   6

  6

  Vattentemp

   14

   14

   16

   16

  17

   19

  20

   21

   21

  19

   17

   15

  Regndagar

   7

   4

   3

   4

   6

   0

   0

  0

   2

   5

   5

   6

  Regnfria dagar

   24

   27

   28

   26

   25

  30

   31

   31

  29

   26

  25

  25

  Nederbörd mm.

   70

   70

   35

  31

   25

   5

   1

  1

   5

   51

   55

  65

  Link Read More

  Nyhetsbrev

  Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
  och ta del av erbjudanden.

  Link Read More

  Mötesplats

  För bostad, bosättning

  och bolag utomlands.

  Link Read More

  Intresseanmälan

  Sänd intresseanmälan
  och ange dina önskemål.

  AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2021 Utland Invest
  Testosterone Cypionate 250mg Testosterone Cypionate Online Testosterone Propionate Testosterone Propionate Benefits Testosterone Enanthate Dosage Testosterone Enanthate 250mg Tren 100mg Tren 100 Fast Acting Equipoise Dosage Equipoise for Sale Stanozolol Suspension Injection Stanozolol Suspension 50mg Deca Durabolin Pills Deca Durabolin Dosage Sustanon 250 for Sale Sustanon 250mg Tren 75 Tren 75 for Sale Bold 200 Bold 200 Steroid Masteron