Välkommen till Utland Invest > Grekland > INFORMATION > Grekland
Search
× Search
den 13 juni 2024

Grekland

Grekland är ansett av många som ett av världens vackraste länder med levande kultur, gästvänlighet, god mat samt varmt och soligt väder. Grekland ligger i det sydöstra hörnet av Europa och är en kombination av fastland, halvö, och tusentals öar vilket ger landet en speciell karaktär. Det är ett land av kontraster: antik historia, möter modernt liv, bergen möter havet och öst möter väst.

Grekland är spännande, det är ett av Europa mest färgstarka länder där kulturen, historian och traditionerna är levande och ger uttryck i vardagen. Här blommade några av antikens mest framstående civilisationer, det var centrum för handel och vetenskap, här föddes demokrati och här utvecklades också de Olympiska spelen. Huvudstaden är Aten, andra större städer är Thessaloniki, Larissa, Patra, Heraklion m.fl.

Landskap och Geografi

Grekland ligger nära den plats där Europa och Asien möts, och utgör den allra sydligaste delen av Balkanhalvön i sydöstra Europa. Grekland gränsar till Makedonien, Albanien, Bulgarien och Turkiet samt till tre hav, Egeiska havet, Joniska havet och Medelhavet. Greklands många öar är utspridda på all de tre haven.

Öarna är från början topparna i en bergskedja som var en del av fastlandet. De blev öar för ca tusen år sedan då dagens Medelhav fylldes med vatten. Greklands högsta berg Olympos med sina 2917 m var under antiken en religiös plats. Där trodde man att gudarna bodde. Pindos är Greklands ryggrad. Det är en bergskedja med toppar på högre än 2100 m. Pindos sluttningar är täckta av skog, mest gran och tall.

Grekland har en lång och klippig kust som är över 15 000 km lång och sönderbruten av tusentals vikar och fjordar som skär djupt in i landet. Ingenstans i Grekland är man mer än ett par hundra kilometer från havet och från en tillräckligt hög utsiktsplats kan man alltid se havet.

I norr är Grekland gröna skogar och porlande bäckar med fina vandringsleder, till och med berg med snö och skaplig utförsåkning. I söder är det torrare, plattare, varmare och urbanare. Aten är en avgasrykande metropol som rymmer hälften av landets befolkning på cirka tio miljoner, medan landsbygdens byar är vitkalkade och sömniga och vägrenarna doftar rosmarin och oregano.

Grekland, eller Hellas som grekerna själva kallar landet är något större än svenska Lappland.

Landet ingår i sydöstra Europa och sticker ut från Balkanhalvön i Medelhavet. Omkring fyra femtedelar av landet är berg. Sydligaste delen av Grekland har Medelhavsklimat med heta, torra somrar och mild, fuktig vinter. Men i de norra bergstrakterna kan det bli så kallt att det snöar.

De flesta grekerna bor på fastlandet. Omkring hälften bor i de stora städerna, särskilt i huvudstaden Athen. Många lämnar byarna och öarna för att söka arbete i städerna.

Ett stort antal bergskedjor är ett känt fenomen i det grekiska naturlandskapet. Pindos, ett bergmassiv i nordväst är en knytpunkt för Greklands sex regioner. Smolikas ligger 2 637 meter över havet och är den högsta punkten.

Peloponnesos är avskilt från övriga Grekland genom en kanal, Korintiska viken. Längst i söder skjuter fyra halvöar ut i riktning mot Kreta.


Grekland är berömt för sina vackra stränder, sina många öar och sin klippiga kust. Den grekiska övärlden består av nära 3000 öar som alla har sin egen charm. Öarna är spridda över tre hav Egeiska havet, Joniska havet och Medelhavet. Dessa öar är i verkligheten topparna av en bergskedja som en gång i tiden var en del av fastlandet.

Ett stort antal bergskedjor är ett framträdande element i det grekiska naturlandskapet. Vulkanism är sällsynt, men jordbävningar förekommer ofta. Kärnan i Greklands sex topografiska regioner utgörs av Pindos, ett bergmassiv i nordväst. Högsta toppen är Smolikas, 2 637 meter över havet. Peloponnesos är avskilt från övriga Grekland genom en förkastningsgrav, som utgör Korintiska viken. Längst i söder skjuter fyra halvöar fingerformigt ut i riktning mot Kreta.

Den grekiska övärlden

Greklands övärld är fantastisk med närmare 3000 öar varav 800 av dem har namn, trots det är endast 227 av dem bebodda. Den grekiska övärlden har ca 1,5 miljoner invånare och utgör ungefär 19 % av Greklands totala befolkning. Öarna indelas geografiskt i olika ögrupper:

  • Joniska öarna på västsidan av fastlandet
  • Egeiska öarna på den nordöstra sidan
  • Sporaderna som ligger nordöst från ön Evia
  • Saroniska öarna finner du sydväst om Aten
  • Nedanför hittar du Dodekaneserna eller Tolvöarna i folkmun.
  • Kykladerna är den största ögruppen och ligger mitt i Egeiska Havet.
  • Kreta och Evia som är de största öarna tillhör inte någon ögrupp.

Växt – och djurliv
I Grekland måste växter och djur överleva under ogästvänliga förhållanden. Vädret är vanligtvis varmt och torrt och marken är ofruktbar och stenig. För att överleva under dessa hårda villkor har många växter utvecklat skyddande egenskaper. Apelsin – och citronträdet till exempel har fått vaxtäckta löv som skyddar mot hettan och behåller fuktigheten.

Precis som klimatet är Greklands flora och fauna en blandning av europeiska och sydländska arter. Vanliga blommor i norr, där klimatet är mer europeiskt, är iris, tulpan och krokus. I Sydgrekland, där klimatet är varmare och torrare, finns påskliljor, vattenliljor och kamomill.

Forskare har uppskattat att 246 arter lever i de grekiska vattnen. Där finns hummer, räkor, krabbor samt den lekfulla delfinen. Regeringen har flera planer på hur havslivet skall bevaras. Havsreservat har redan skapats för sköldpaddor och sälar.

Skogsförvaltningen i Grekland har också skapat reservat, dit fågelskådare kan bege sig för att titta på några av de 358 arterna som sägs finnas i landet. Där finns rovfåglar som örnar, hökar, gamar såväl som pelikaner, duvor och näktergalar.

Det finns också djur som endast finns i Grekland, som den sällsynta Agrimigeten som huvudsakligen hittas på Kreta.

På våren och försommaren blommar hundratals olika vilda blommor i Grekland. Hela mattor av blommor i olika färger täcker de torra kullarna och karga bergen. Det finns fler arter av vilda blommor här än i något annat land i Europa. Kryddväxter som timjan, salvia och oregano, växter vilt överallt. Där växer många sorters träd, till exempel oleander med sina skära och vita blommor, äkta kastanj samt barrträden cypress och pinje. Under århundraden har mängder av olivträd planterats. Fikon, granatäpplen, apelsiner, citroner och druvor ser man också.

I otillgängliga delar av Grekland har vildsvin, björnar, vargar, lodjur och vildgetter lyckats överleva. Sköldpaddor kan man ofta se både på fastlandet och öarna. Den speciella karetssköldpaddan lägger sina ägg på ön Zakynthos. På sommaren ser man ofta ödlor och luften fylls också av cikadornas gnisslande. Det är inte ovanligt att se örnar och storkar i skyn, och på stranden kan man möta pelikaner.

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest