Välkommen till Utland Invest > Portugal > INFORMATION > Shopping
Search
× Search
den 13 juli 2024

Shopping

Lissabon är fortfarande Västeuropas billigaste huvudstad. Generellt sett är de flesta varor betydligt billigare i Portugal än i Sverige.

Främst gäller det kläder. Stora klädkedjor som Mango, Zara och H&M har ungefär 50 procent billigare priser i Portugal. Ganska ofta har de rea och då går det göra riktigt fina fynd. Priserna varierar ganska kraftigt beroende på var i Portugal som du befinner dig. Dyrast är det i turistområdena, men å andra sidan är utbudet bäst på dessa ställen med många stora köpcentrum.

Några av de bästa fynden är läder och handgjorda varor som också blir utmärkta souvenirer. Sök också efter antika och moderna handmålade kakel.

Lissabon

Lissabon erbjuder besökaren många sorters olika affärer, med en blandning av eleganta boutiquer, loppmarknader och stora shoppingcenta. Traditionellt har Baixa och det chicka Chiado alltid varit Lissabons största affärsdistrikt, men det håller på att förändras i takt med att allt fler shoppingcentra dyker upp i ytterområdena.

För high fashion gå till Avenida da Liberdade, där du finner välkända internationella märken som Emporium Armani, Louis Vuitton, Hugo Boss, Carolina Herrera, Ermenegildo Zegna, D & G, och Escada, medan portugisiska designers finns i Bairro Alto och Chiado. I Chiado kvarteret finner du lyxiga internationella märken från Hermés till Cartier tillsammans med populära moderna butiker som Zara, H & M, United Colors of Benetton, Foot Locker, och mysiga gamla butiker och bokhandlare.

Mycket av shoppingen i Lissabon är numera förlagd till enorma centra som Colombo och Amoreiras, eller till mindre gallerior. Stadens gamla downtown Baixa slåss dock envetet för att överleva som traditionellt shoppingområde. Intill Baixa ligger Chiado, med rykte som stadens finaste shoppingdistrikt. Chiado har framgångsrikt förmått kombinera galleriamodellen med öppen shopping. I stadsdelen Bairro Alto finns också små traditionella butiker med några av Portugals mest erkända designers.

Shoppingcenter

Vasco Da Gama shoppingcenter
Den som bara har en dag till shopping åker hit. Snyggt, lagom stort och bra mix av stora kedjor och mindre butiker. Bra herravdelning på Zara, stort Continente och välsorterat Worten (teknik). Amoreiras shoppingcenter är större och närmare centrum men inte lika snyggt.

El Corte Inglés
Kvalitetsshopping hittar du på varuhuset El Corte Inglés som ligger på Av Antònio Augusto de Aguiar i Lissabon. De har allt! Man kan också fynda på avdelningen med reaplagg några våningar under jord, nära rulltrappan. Stor mataffär och gourmetshop en trappa ned, restauranger och biografer – och direkt anslutning till tunnelbanan. Internet: www.elcorteingles.pt

Saluhall
Om man vill besöka en saluhall i Lissabon ska man bege sig till Mercado Ribeira vid Cais do Sodré. Här kan man hitta färsk fisk och blommor varje dag. På övervåningen av saluhallen hittar man även en hantverksmarknad och en väldigt trevlig restaurang som serverar god mat. Saluhallen öppnar redan klockan 5 på morgonen.

Öppettider
Lissabons butiker håller vanligen öppet måndag till fredag 9.00-13.00 samt 15.00-19.00 och lördagar 9.00-13.00. Emellertid håller många affärer i Baxia öppet även under lunch och på lördag eftermiddag. De stora shoppingcentra kan även ha utsträckta öppettider och har ofta öppet även på söndagar. Av Lissabons shoppingcentra är Amoreias kanske det mest kända. Shoppingkomplexet har 300 affärer, 10 biografer oh 50 restauranger.

Marknader
Shoppingcentrum i all ära, men Lissabons marknader är minst lika spännande. Det finns marknader av alla tänkbara slag i Lissabon, från marknader som säljer odlade produkter till den berömda Feira da Ladra (Tjuvarnas marknad), en loppmarknad som ligger på Alfamas sluttningar. Det finns naturligtvis mycket skräp, men man kan också göra fina fynd bland kläder och konsthantverk.

Liksom antikmarknaden längs Naviglio Grande. Försäljningen längs kanalens båda stränder börjar redan tidigt i ottan så om du vill göra bra fynd är det bäst att du är morgonpigg. Antikmarknaden hålls sista söndagen varje månad, men stänger under juli. Mycket av bra kvalitet för att vara en så stor marknad.

En förträfflig marknad är även Feira de Sao Pedro, den ligger vackert utanför Lissabon och säljer allt möjligt från smycken till mogna ostar.

Marknaden i Carcavelos varje torsdag förmiddag har allt från kläder till husgeråd. Här kan du hitta babykläder i underbar velour! Hit kommer du med tåget som går mellan Cascais och stationen Cais do Sodré i Lissabon. Den ligger nära stationen.

Marknaden i São Pedro de Sintra ligger vackert i den gamla delen av byn. Promenera gärna omkring på gatorna och i gränderna mellan charmiga små hus med antikaffärer och restauranger. I ett av husen bodde HC Andersen under en period. Det finns en plakett som talar om vilket hus det är.

Bästa shoppingen

Portugals mest lönsamma shoppingcenter ligger strategiskt placerat mellan Cascais, Estoril och Sintra och har över 200 butiker. Titta in på Ana Sousa på andra våningen. Denna portugisiska designer gör klänningar som inte går att få tag på i Sverige. Till Cascaisshopping tar man sig numera med en specialbuss som heter Giro. Den har hållplatser i Cascais och kör dagligen.

Vill man fynda kan man åka till outleten Campera i Carregado, en by norr om Lissabon.

Algarve
När det gäller shopping är Algarve fortfarande ett område som håller relativt humana priser om man jämför med Europa. Ofta handlar man som portugis på stora shoppingcenter som innehåller ungefär 100 butiker. Här säljs ofta många av de välkända klädesmärkena. Annars är skor, lädervaror, olivolja, vin och elektriska varor populära att inhandla.

Att köpa med hem.

Flor de sal de Tavira – handgjort flingsalt från Algarve – är ett måste. Det är också mald och hel skållad mandel.

Underbara Queijo amanteigado bör också få åka med hem. Det är ost som är så mjuk att man äter den genom att skära ut ett lock upptill och skeda upp osten.  Till osten behövs förstås en flaska portvin eller varför inte dessertvinet Moscatel. Här finns gott om goda märken du inte hittar på Systembolaget.

Guld-och silvervaror är inte särskilt billiga. Guldhalten är 19 ¼ karat, vilket gör att guldet är rödare.

Kläder. Portugal är en av världens ledande producenter av kläder.

Skor.
De bästa köpen gör man i en skoaffär, eftersom många skor tillverkas i Portugal.

Keramik
i alla former finns överallt och är roligt att köpa med hem. Porches är dock det bästa stället att köpa keramik.

Kakel är också något som Portugal är känt för. Några handmålade plattor kan bli utmärkt som presenter eller souvenirer. Om du är ute efter att göra om hemma så ta en titt på Avendina da Liberdade; här ligger många affärer som har specialisera sig på kakelkonstverk till kök och badrum. Mycket prisvärt med svenska mått mätt.

Är du intresserad av keramik finns det några ställen du inte får missa. Casa Viana ligger i en liten by strax utanför Sintra. Här kan du köpa glaserade råa kakelplattor, färgpigment att måla med, glasyrer, leror med mera. Adressen är Condominio Industrial de Alcolombal Pavilião 15, Alcolombal.

Fabrica Sant’anna är en av Portugals äldsta kakelateljéer med en tradition inom handslaget kakel och som grundades 1741. Numera gör de mycket kopior på gamla plattor, men kan även tillverka enligt kundens egna önskemål och leverera till hemlandet. Tänk på att göra detta tidigt på semestern med tanke på leveranstiden. Adressen är Calçada da Boa-Hora 96, Lissabon. Läs mer på www.fabrica-santanna.com/c642/

Antikviteter: Lissabon har gott om antikviteter, allt från skräp till målningar och möbler av hög klass.

Filigran: Filigranarbeten av guld och silver i morisk tradition framställs med stor omsorg i Gondomar, i närheten av Porto.

Korgarbeten: Väskor, mattor, möbler, amplar, glashållare, brickor.

Kork: Portugal är världens ledande korkproducent. Korken säljs som tallriksunderlägg, invecklade skulpturer, och i andra former.

Broderier: Broderade dukar. En del av världens finaste handgjorda broderier kommer från Maderia och Azorerna.

Santos Ofícios Artesanatos Rua de Madalena 87. En spännande affär som säljer hantverk från hela Portugal. Här finns mycket av det bästa inom portugisisk folkkonst och hantverk.

Internet: www.santosoficios-artesanato.pt

Öl och tobak. Öl är billigt i Portugal.

Portvin och andra portugisiska viner är också billigt.

Portugisiskt vin. Portugal är en av Europas största och mest välkända vinproducenter. Utbudet är stort och kvaliteten hög.

Spiritus. Portugal är inte bara känt för sin vinproduktion, utan också för sina många olika spritsorter.

 

 

 

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest