Välkommen till Utland Invest > Portugal > INFORMATION > Lissabon
Search
× Search
den 13 juni 2024

Lissabon – den vackra staden på sju kullar

Vid norra sidan av viken Mar del Palha, där floden Tejo har sitt utlopp i Atlanten ligger Lissabon vackert beläget på sju kullar. Lissabon är en underbart vacker stad med stora kontraster. Staden sprudlar av kultur och historia och det finns mängder att upptäcka. Här finns storstadens puls och utbud, och stränderna är bara en kort bit bort.

Portugals långa historia och stolta tradition som kolonialmakt slår igenom med full styrka i Lissabon. Staden är en av Europas vackraste med massor av gamla palats och vackra platser, och stadens kuperade terräng bidrar till att ge staden karaktär. Linbanor, spårvagnar och hissar hjälper dig komma till de vackra utkiksplatserna. Här finns också många monument, som hyllar de upptäcktsresanden som startade sina resor just i Lissabon.

Genom hela Lissabon flyter floden Tejo, som har sin mynning ut i Atlanten. Hjärtat av Lissabon ligger precis vid floden även om staden har växt i alla riktningar. De mesta av det som är bra i Lissabon är beläget utmed floden. Det är där man finner den bästa shoppingen, de bästa sevärdheterna, de bästa krogarna och restaurangerna.

Lissabon är byggt på sju kullar, och är vackert beläget vid floden Tejos mynning i Atlanten. Staden är kompakt och enkel att utforska på egen hand. Centrum består av tre stadsdelar med olika karaktär men med samma charm. Lissabon är en av Europas billigaste storstäder att äta ute och det finns många bra restauranger. Flest matställen finns i kvarteren kring Avenida da Liberdade. Men den som söker mer gemyt bör i stället botanisera bland restaurangerna i Baixa, Barrio Alto eller Alfama. Specialiteterna är fisk och skaldjur.

I hjärtat av Lissabon ligger Baixa som är en stadsdel med rätlinjiga gator. Stadsdelen ligger närmast floden och invid den tolvfiliga paradgatan Avenida da Liberdade.

Österut ligger den äldsta stadsdelen Alfama, med branta och labyrintiska gator. Den här stadsdelen överlevde jordbävningen och de gamla kvarteren är väl bevarade. Bland de många kullerstensgatorna finns mängder med butiker, barer och utomhusrestauranger som varma kvällar fylls till bredden. Här kan man gå runt i en labyrint av branta gränder med vackra utsiktsplatser.

Västerut ligger Barrio Alto, ett trivsamt och lite lugnare område med många enklare restauranger och små butiker. Här hittar du också trendiga barer och klubbar. Framför allt många annorlunda.  På barer och restauranger framförs ofta den typiska fadomusiken. Här finns också det moderna affärsdistriktet Chiado. Bairro Altos smala gränder, med spindelvävslika graffitimålningar på fasaderna, är Lissabons trevligaste barkvarter. Stämningen är vanligtvis livlig och hjärtlig. Här finns något för alla smaker.

Nere i hamnen i de gamla hamnmagasinen Dockas och Alcantara hittar du ett annat supertrendigt område med flera klubbar och restauranger.

Det behagliga klimatet uppmuntrar till ett lågt tempo och långa besök på kaféernas uteserveringar. Där kan du i lugn och ro studera folkvimlet över ett glas galao (kaffe med het mjölk) eller ett glas gott rödvin.

Det trevligaste och mest originella sättet att ta sig runt i centrala Lissabon är med hjälp av spårvagnar och hissar eller bergbanor. Stadens centrum är byggt på sju kullar, vilket gör de smala gatorna relativt backiga. Ett bra alternativ om du inte vill promenera eller strosa runt är att hoppa på en av spårvagnarna eller ta en av de tre linbanorna och spana in staden. Staden har även ett litet tunnelbanesystem som fungerar bra. Lissabon har även ett stort och utbrett bussystem som flitigt utnyttjas och är ett bra sätt att uppleva staden på.

Estorilkusten strax utanför Lissabon med sitt pittoreska fiskesamhälle Cascais och den f.d. gamla kurorten Estoril, är en riktig pärla med anor långt tillbaka till Romartiden och Morerna. Det breda kulturella utbudet samt tillgången till golf, segling, hästsport och andra aktiviteter året runt, har gjort regionen till Portugals mest attraktiva ort för både permanent och semesterboende. Stranden här är ganska lugn trots att Estoril tillhör Portugals eleganta Riviera.

För dig som är golfare så har du tillgång till några av Europas bästa golf banor. Bara I Lissabon med omnejd finns ett 15-tal banor som alla ligger naturskönt och fler av dem alldeles vid havet. Det är inte svårt att bli medlem och trycket på banorna är förhållandevis lågt med vissa undantag.

 

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest