Välkommen till Utland Invest > Cypern > INFORMATION > Cypern
Search
× Search
den 25 maj 2024

CYPERN

Cypern är en långsmal ö i östra Medelhavet belägen mellan de tre kontinenterna Europa, Asien och Afrika. Med en yta av 9251 km2 ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­är ön den tredje största ön i Medelhavet efter Sicilien och Korsika. Landskapet är rikt med många olikheter och domineras av två bergskedjor Pentadactylos i norr och centralt det större och mer kända Troodos där man på vintern kan åka skidor.

Ön är ett självständigt land sedan 1959, men har en komplicerad politisk situation. De två stora i befolkningsgrupperna i Cypern sedan 1500-talet är greker och turkar, och förhållandet mellan de i båda har genom historien präglats av misstro och konflikter. Grekcyprioterna, varav de flesta tillhör den grekisk-ortodoxa kyrkan, utgör 77 procent av i befolkningen medan de resterande är 17 procenten turkar och 5 procent övriga.
 
1974 invaderades den norra delen av turkiska trupper från fastlandet. Detta skedde i samband med en militärkupp på ön som stöddes av den dåvarande grekiska militärjuntan i Grekland. Sedan dess är Cypern delat i två delar: den södra delen av ön - den del vi syftar på när vi pratar om Cypern - bebos huvudsakligen av greker och den norra av turkar. Trots alla politiska förvecklingar har det sedan dess härskat ett relativt lugn i Cypern. Detta har framförallt gagnat den södra delen, som utvecklats till en turistmagnet för sol- och badtörstande nordbor. Sedan 1 maj 2004 är Cypern medlem av EU.

Med 9000 års historia finns det alltid många plaster att i besöka:

Paphos, på västra sidan av kusten, finns öns viktigaste historiska centrum och är platsen är för många kända arkeologiska platser såsom Tombs of the Kings och de berömda mosaikerna. Hela Paphos är uppsatt på Unescos officiella världsarvslista. Idag är Paphos en liten hamnstad och det vackra landskapet gör besökaren förförd av storslagna vyer, hänförande kuster, historiska skatter och hemtrevliga byar där gamla seder och i bruk hålls vid liv.

Limassol, på södra sidan av ön öster om Paphos, är Cyperns viktigaste affärscentrum med många affärer och kontor samt en stor mängd kultur inklusive det forntida Kourion Amphitheatre. Detta är centrum för vinproduktion och ett viktigt turistområde. Längs kusten ligger hotell, restauranger och nattklubbar och det är nära till Troodos bergens pinjeklädda södra utlöpare.

Larnaca, på södra kusten är beläget mellan Limassol och Ayia Napa och där finns öns viktigaste flygplats. Flamingos och svanar har också sina hem  vid Salt Lake, nära flygplatsen. Vid den salta sjön utanför staden övervintrar tusentals flyttfåglar. Den trevliga hamnpromenaden med sina palmer, slottet och den gamla stadsdelen ger Larnaca en unik atmosfär.

Ayia Napa / Protaras / Parlamini är kända för de långa sandstränderna och det livliga nattlivet som attraherar den yngre generationen. Ayia Napa har ändå kvar något av känslan av en typisk cypriotisk fiskehamn.

Nicosia, öns huvudstad och den enda huvudstaden i världen som är delad, är en inlandsstad med varma och torra somrar. Det kosmopolitiska centret är fullt av trendiga affärer och moderna coffee shops nära det ”gamla” Nicosia. Den gröna linjen har delat staden sedan den Turkiska invasionen 1974, och många av de gamla venetianska murarna som byggdes för att försvara mot invaderare finns fortfarande kvar. Den nya staden har utvecklats utanför murarna och blivit ett modernt, internationellt och kulturellt centrum.

Cypern, den legendariska födelseplatsen för Aphrodite kärlekens och skönhetens gudinna, är idag en ö med stora olikheter, kombinerar västerns brådska och österns lugn. Den har ett fantastiskt klimat med 340 soldagar per år, fina stränder, vintertäckta i bergssidor och doftande pinjeskogar. Besökare i Cypern kan njuta av värmen på de soldränkta stränderna, simma i det i bländande i blåa havet på morgonen och åka skidor i Troodos bergen på eftermiddagen.

Ön erbjuder det bästa av två världar: Utmärkta kosmopolitiska restauranger och nattklubbar, berömda viner, stränder där man kan bada, segla, vindsurfa eller åka vattenskidor. Alternativt kan man besöka många i bergsbyar som är helt oförstörda av det 20:e århundradet. Utmärkt infrastruktur och utrustning, hög standard och livskvalitet, låga levnadskostnader och ett generöst skattesystem är alla faktorer som attraherar människor till ön från hela världen både för semester och fritid eller investering och permanent boende

Det strategiska geografiska läget i Östra Medelhavet som medför att alla större städer Europa och Mellanöstern och norra Afrika ligger bara några flygtimmar bort. Levnadsförhållandena är mycket tillfredsställande med ett klimat som under september-november och mars-maj är likvärdigt med den svenska sommaren då den är som allra bäst.

 

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest