Välkommen till Utland Invest > Cypern > INFORMATION > Shopping
Search
× Search
den 13 juli 2024
 

SHOPPING

En väsentlig fråga är vad man kan köpa med sig hem från Cypern. Lädervaror är mycket billiga och skoaffärerna säljer modeskor till rimliga priser. Handväskor, resväskor, plånböcker, skärp och jackor är också prisvärda. Att måttbeställa skor eller skräddarsy en jacka, kostym eller skjorta, tar knappt en vecka. Skor, skjortor, importerade textilier och glasögon är också prisvärda.

Den typiska brukskeramiken, likväl som koppararbeten och filigranarbeten i silver är uppskattade presenter. De vackra ”Lefkaritika”, Lefkaraspetsar är alltid lika populära och handvävda textilier, spetsar, virkade dukar, träslöjd och handflätade korgar är ytterligare ting som besökare tycker om att handla. Dessa varor finns i öns hantverkscenter eller souvenirbutiker.

Keramik är också mycket populärt med keramiktillverkning i alla större städer som erbjuder ett stort sortiment av ljust målade krukor, tallrikar och andra presentartiklar.

I många turistbutiker finns den berömda sötsaken Cyprus Delight. Man kan besöka de många ställena på ön som tillverkar den och se hur den tillverkas och få ett gratis smakprov.

Besökare i bergsbyn Lefkara kan se byborna arbeta med att tillverka deras traditionella spetsar och filigran silverprodukter. I andra bergsbyar kan man köpa till bra priser de hemgjorda sötsakerna Sujouko och Palaouze som görs av grape samt den cypriotiska osten Halloumi.  

Cypriotiska viner och spritdrycker, kända sedan århundraden, står också högt på besökarnas shoppinglista och finns i livsmedelsaffärer och supermarkets. Cypriotisk konjak, det berömda dessertvinet Commandaria, apelsinlikören Filfar och Keo öl är några av Cyperns specialiteter. Många lokalt producerade spritsorter är mycket billigare än de välkända märkena. Vinproducenter och bryggerier erbjuder i många fall besökare visningar av sina anläggningar.

Det finns många olika affärer i och omkring Paphos och Limassol bl.a. följande varuhus: Debenhams, Carrefour, Orphanides, Mark & Spencer, Esel & Spolp (E & S).

Kläder tillverkas i Cypern för: C&A, Richards Shops, BHS, Van Heusen Shirts, Lee Cooper, Lords and Clarks.

Möbler tillverkas också i Cypern och exporteras bl.a. till England och säljs av Harrods. Dessa kan köpas billigare i Cypern.

SHOPPING I PAPHOS
Paphos har blivit ett litet ”Shopper´s Paradise” med ett överflöd av butiker, specialaffärer och varuhus. Här är en liten kort information om de olika shopping-områdena.

Makarios Avenue
Makarios Avenue ligger i den gamla delen av Paphos stad nära Marknadsplatsen. Här finner du skor, läder, boutiquer, juvelerare, böcker, kosmetika, optiker, sportkläder, accessoarer, damunderkläder, baddräkter mm.

Nicodemou Mylona Street
Ett mer modernt ”shopping area”, beläget strax innan den gamla delen av Paphos, med välkända affärer som Benetton, Mothercare, Marks and Spencers och Stephanel ligger här längs gatan. Du finner också ett flera boutiquer som säljer välkända designers märkesvaror.

Leoforos Archiep Street
Ligger i närheten av Agios Kendeas kyrkan. Här finns ytterligare shoppingmöjligheter.

Limnaria Shopping Centre
Ligger i Kato Paphos. Limnaria Shopping Centre har ett antal affärer inklusive souvenirer men också exklusiva butiker specialiserade på designers klockor och smycken, handväskor och andra exklusiva accessoarer.

Paphos Hamn
I Paphos Hamn finns många små affärer som säljer souvenirer, keramik, läder, smycken, guld, silver och olika hemslöjdsartiklarna. Här finns också flera optiker.

Varuhus
Pahos har sitt eget Deberhams Varuhus. Faktiskt finns det två. Det största ligger vid rondellen som leder ut ur Paphos, man kan inte missa det. Det andra varuhuset ligger i Kato Paphos i turistområdet nära hamnen.

Detta välkända UK varuhuset har ett stort sortiment av dam- och herrkläder, barnkläder, kosmetika, leksaker, hushållsartiklar, böcker, kort, kontorsmateriel och en matvaruavdelning.

En stor ”Gör det själv” avdelning finns i bottenplanet där det även finns ett stort sortiment av hushållsartiklar.

ÖPPETTIDER
Affärer är stängda på söndagar samt onsdag och lördag eftermiddag. I de flesta turistområden håller souvenirshopar och supermarkets öppet sent på kvällen och hela dagen på söndagar. Supermarkets stänger en timme senare på fredagar. Före jul och påsk håller affärerna i städer öppet till sent på kvällen.

AFFÄRER
Vintertid 1 november - 31 mars
Måndag, tisdag, torsdag: kl. 19.00
Onsdag: kl. 14.00

Fredag: kl. 20.00
Lördag: kl. 15.00

Sommartid 1 april - 31 oktober
Måndag, tisdag, torsdag: kl. 20.30

Onsdag: kl. 14.00
Fredag: kl. 21.30

Lördag: kl. 17.00
Lunchstängt 15 juni - 31 augusti
Måndag, Tisdag, Torsdag, Fredag:  kl. 14.00 - 17.00

KONTOR
15 september - 31 maj
Måndag - fredag: kl. 8.00 - 13.00, 15.00 - 18.00

1 juni - 14 september
Måndag - fredag: kl. 8.00 - 13.00, 16.00 -19.00

BANKER
Måndag - fredag: kl. 8.15 - 13.00
Måndag: kl. 15.15 - 16.45
maj, juni, juli, aug: måndag - fredag: kl. 8.15 - 13.00

Centralt belägna banker erbjuder ”turist service på eftermiddagen”, dvs. öppet för enklare bankärenden även på eftermiddagen.

APOTEK
Är öppna under affärstid. Uppgifter om vilka apotek som har öppet på kvällstid, offentliga helgdagar och söndagar finns i dagstidningarna. Man kan också ringa till automatiska telefonsvarare: Nicosia 1412, Limassol 1415, Larnaca 1414, Paphos 1416 och Famagusta 1413.

OFFENTLIGA INRÄTTNINGAR
Vintertid 1 september - 30 juni
Måndag - fredag: kl. 07.30-14.30
07.30-14.3007.30-14.30
Torsdag: 07.30-14.3007.30-14.3007.30-14.30, 15.00-18.00

Sommartid 1 juli - 31 augusti)
Måndag - fredag: kl. 07.30-14.3007.30-14.30

 07.30-14.3Uttagsautomater som är öppna 24 timmar per dygn finns centralt placerade i alla städer och turistområden. De accepterar de flesta valutor.

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest