Välkommen till Utland Invest > Mallorca > INFORMATION > Svenska pensioner
Search
× Search

  SVENSKA PENSIONER

  Skatt vid pensionering på Mallorca.
  Man brukar skilja på svensk intern skatterätt och dubbelbeskattningsavtal.

  Enligt den svenska interna skatterätten är i princip all pension från Sverige skattepliktig i Sverige. För de som bor utomlands gäller dock inte inkomstskattelagen utan lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK). Då blir skattesatsen 20 % på hela pensionen (med bortseende från ett litet avdrag från den statliga pensionen på 0,77 prisbasbelopp per år.

  Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien reglerar hur skatten ska fördelas mellan länderna efter det att man har flyttat till Spanien.

  Enligt dubbelbeskattningsavtalet med Spanien beskattas pensioner från Sverige enligt nedan:

  Allmän Pension enligt socialförsäkringslagen.
  Pensionsinkomsten beskattas både i Sverige (SINK) med 20 % och i Spanien (progressiv beskattning). I Sverige dock med ett litet avdrag från den statliga pensionen på 0,77 prisbasbelopp per år. Även Spanien beskattar pensionen (progressiv beskattning) och eftersom dubbelbeskattning uppstår sker avräkning enligt principen omvänd credit vilket medför att den spanska skatten avräknas från den svenska skatten i Sverige.

  Enligt avräkningslagen kan man i Sverige få avräkning endast för betald slutlig utländsk skatt. Detta innebär att de i Spanien bosatta pensionärerna måste betala både svensk och spansk skatt på pensionerna innan de kan få avräkning för den spanska skatten och i följd av detta en återbetalning av svensk skatt.

  Med andra ord så betalar man endast skatt i Sverige på skillnaden mellan spansk skatt och svensk skatt under förutsättning att den svenska skatten är högre än den spanska.

  Tjänstepension, offentlig sektor
  Pensionsinkomsten beskattas endast i Sverige (SINK) med 20 % givet att du är svensk medborgare. Beskattning sker dock endast i Spanien om du är spansk medborgare.

  Pensionsinkomst från offentlig sektor som avser rörelse som ”svenska staten, dess administrativa underavdelningar eller lokala myndigheter” bedrivit, klassificeras som att den härstammar från privat sektor. Denna skall då endast beskattas i Spanien.

  Tjänstepension, privat sektor
  Inkomsten beskattas endast i Spanien.

  Privat pensionsförsäkring
  Pensionsinkomsten beskattas både i Sverige (SINK) med 20 % och i Spanien. I Spanien anses inte dessa utbetalningar som pension utan beloppen beskattas som kapitalinkomst med rak skatt om 18 %. På grund av dubbelbeskattning avräknas den spanska skatten från den svenska skatten i Sverige.

  OBS
  Den svenska s.k. 10-årsregeln är i skatteavtalet med Spanien nedsatt till noll år. Detta innebär att den person som skattskriver sig i Spanien skall vänta med försäljning av vinstaktier tills det att utflyttningen skett. På detta sätt minskar reavinstskatten från 30 % till 18 %.

   

  Link Read More

  Nyhetsbrev

  Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
  och ta del av erbjudanden.

  Link Read More

  Mötesplats

  För bostad, bosättning

  och bolag utomlands.

  Link Read More

  Intresseanmälan

  Sänd intresseanmälan
  och ange dina önskemål.

  AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2018 Utland Invest

  nike helsinki michael kors laukut michael kors lompakko ralph lauren helsinki nike suomi new balance suomi polo ralph lauren outlet ray ban suomi ray ban aurinkolasit new balance kengät uggs sko nike sko polo ralph lauren dame oakley norge parajumpers norge oakley briller polo ralph lauren salg parajumpers salg